catering nejlepší croissant pekárna Praha
Publikováno: 18. 1. 2024

Ty nejlepší croissanty se připravují i 72 hodin. Objevte víc. Objevte viennoiserie. Francouzské "vídeňské" pečivo nabízí mnohem víc než jenom croissanty.

Viennoiserie (čti vjenoazri) je kategorie francouzského pečiva z plundrového těsta. Je vyráběné podobným způsobem jako chléb, ale s přísadami, které mu dodávají sladší a těžší kvalitu cukrářských výrobků. Viennoiserie je proto často považována za most mezi klasickou pekárnou a cukrárnou.

Za svou popularitu vděčí bezpochyby zejména oblíbenému, máslovému, vrstvenému, křupavému a zlatavému croissantu (čti kroasan). U croissantů však výčet zdaleka nekončí. Monkey, naranja, pain au chocolat (čokoládová rolka), pain au raisin (šnek s rozinkami), brioche (brioška), flan, New York roll. Všechny jsou skvělé a těžko říct, který je nejlepší.

Dark Kitchen má v Praze vlastní pekárnu s těmi nejmodernějšími technologiemi, které byli v roce 2023 na trhu k dispozici. Záštitu nad pekárnou převzal náš dvorní cukrář Václav Král, který se umění viennoiserie naučil od Ignacia Ramireze, držitele ocenění za nejlepší máslový croissant ve Španělsku v roce 2021.

Právě croissant je vlajkovou lodí viennoiserie a jedním z nejpracnějších produktů, co se týká času. Kousek, který si dnes koupíte, se začal připravovat třeba před 72 hodinami. Vyrábí se z kynutého vrstveného těsta, kdy se pláty pomalu vykynutého těsta prokládají vrstvami změklého másla a společně se pak vyvalují. Technice vkládání másla do těsta se říká laminování a dělá se několikrát dokola, přičemž se těsto dává mezi jednotlivými laminacemi na hodinu chladit. Po finálním vytvarování se pak croissant nechává ještě chvíli kynout a až pak může do trouby.

Croissanty mají dokonce i svůj mezinárodní den, který připadá na 30. ledna.

Mimochodem, jak už i název napovídá, viennoiserie jakožto typické francouzské pečivo není původu francouzského, ale rakouského resp. vídeňského. Předchůdce croissantu - sladký rohlík ve tvaru osmanského půlměsíce - vznikl ve Vídni v 17. století na oslavu porážky Turků obléhajících město, ke kterému významně přispěli právě pekaři. Toto pečivo si pak s sebou do Francie přinesla v 18. století královna Marie Antoinetta a ujal se pro něj název croissant. Croissant a jemu podobné pečivo do života běžných Francouzů uvedl pak zejména rakouský dělostřelecký důstojník August Zang, který si v roce 1839 v Paříži otevřel pekárnu Boulangerie Viennoise (=vídeňská pekárna). Jeho pečivo se ujalo ve velkém a voilá!

Objevte nabídku Dark Kitchen pekárny!